VIASZFESTÉS

Képalkotás vasalóval
 
Főoldal
Támogatóink:
 

A technika története
A viaszfestés Egyiptomban már Krisztus előtt 3000 év vel ismert festészeti eljárásnak számított. Görögül encaustic technika, vagyis beégetés.

Ennek az eljárásnak a lényege, hogy az olvasztott viaszfestéket hordtak fel különböző felületekre, illetve egy simítólapátja segítségével, melyet tűz fölött felhevítettek, és ezzel ráégették a felületre a viaszfestéket.
A mai korszerű technika lehetővé teszi, hogy a régi viaszfestészetet korunk egyik legkreatívabb formájaként újra felfedezzük. Ezzel a módszerrel tárgyszerű, és absztrakt képek művészi előképzettség nélkül is egyszerűen megformálhatók. A legfontosabb alapismeretek 10 perc alatt elsajátíthatók, és 1-2 óra gyakorlás után sikerrel alkalmazhatók. Tekintettel arra, hogy a viasz gyorsan lehűl és ismét megszilárdul, folyamatosan dolgozhatunk, hiszen a száradás nem okoz időveszteséget. A már felhordott viaszréteg ismételt felmelegítésével a kép tetszés szerint javítható, átalakítható. Hatalmas élményt okoz egy kép kialakítása, mivel szinte kínálják magukat a véletlenszerűen kialakuló érdekes felületek, alakzatok, a szemkápráztató, csodálatos fényes színek. Azoknak is alkotási élményt ad, akik nem rendelkeznek túlzottan ügyes kézzel. A technika sokoldalúan alkalmazható majdnem bármilyen felületre, amelybe nem tud beleivódni a viasz. Pl.: fényes felületű papír, üveg, hőálló műanyag, lealapozott fa, lealapozott vászon, fémlap. Ezen a weboldalon olyan viaszolvasztásos formákat gyűjtöttem össze, amely nagyon könnyen, és gyorsan elkészíthető a háztartásunkban fellelhető eszközök segítségével. Viaszfestés alkalmas néhány speciális eszköz használatával a legaprólékosabb, legszebben kidolgozott festmény elkészítésére is . Kívánok sok örömet e festési technika kipróbálásához, alkalmazásához!